Följ MediaMarkt Sverige

Ökad efterfrågan på gröna vitvaror

Pressmeddelande   •   Mar 04, 2016 10:26 CET

Genom att ersätta gamla vitvaror med nya smarta alternativ kan man spara tusentals kronor och samtidigt bidra till en minskad miljöpåverkan. På Media Markt är miljötrenden tydlig – konsumenter vill ha energisnåla vitvaror, både i köket och i tvättstugan.

Under 2015 ökade tillväxten av energisnåla tvättmaskiner med märkningen A+++ med 30 procent och torktumlare med märkningen A++ med hela 62 procent jämfört med föregående år. Den starka miljötrenden går hand i hand med teknikutvecklingen där konsument efterfrågar det senaste inom energisnåla vitvaror.

– Moderna och energisnåla vitvaror är snälla mot både plånboken och miljön, vilket dagens konsumenter är väl medvetna om. Hos oss märks miljöengagemanget genom att vi får mycket frågor från våra kunder kring energimärkningar och vad man kan göra för att minska sina elkostnader, säger Kajsa Ekelund, kommunikationschef på Media Markt.

Hitta energitjuvarna i hemmet
Om man ska minska sin elförbrukning är det bäst att börja titta på de elapparater som står på året om, till exempel kyl och frys. En kombinerad kyl och frys drar ungefär 200 kilowattimmar per år att jämföra med för tio år sedan då en liknande kyl och frys drog dubbelt så mycket och för 15 år sedan drog den tre gånger mer än idag. Andra energitjuvar i hushållet är äldre spisar. En modern induktionshäll drar cirka 40 procent mindre energi än en spis med gjutjärnsplattor och 20 procent mindre än en glaskeramikhäll när du kokar upp en liter vatten. Vill man spara ytterligare energi i köket ska man skaffa sig en diskmaskin. Att diska i maskin drar ungefär en tredjedel så mycket energi som att diska för hand.

– Genom att byta ut sina gamla vitvaror och vara uppmärksam på vanor i vardagen kan man se stora skillnader i sin energiförbrukning. Utvecklingen på vitvarumarknaden går snabbt och den tydligaste trenden nu är att flera leverantörer lanserar vitvaror som är anpassade efter vår uppkopplade livsstil. Det betyder exempelvis att vi nu kan köpa kylskåp med en inbyggd kamera och tvättmaskiner med automatisk tvättmedelsdosering som du styr via din smartphone, säger Kajsa Ekelund.

Läs mer om Media Markts vitvarusortiment genom att klicka här.

För ytterligare information vänligen kontakta: Kajsa Ekelund | Kommunikationschef | +46 8 555 02 335 | E-post: press.sverige@media-saturn.com

Källa: Energimyndigheten

Om Media Markt

Media-Markt är Europas ledande återförsäljare av hemelektronik. Företaget grundades 1979 och ingår i tyska koncernen Media-Saturn-Holding GmbH. Framgångarna bygger på ett unikt sortiment av märkesvaror till låga priser, kompetent personal, utmärkt service, tydlig annonsering och en decentraliserad organisation där varje varuhuschef är delägare i sitt eget varuhus. För närvarande har Media-Saturn 27 varuhus i Sverige och fler än 1 000 varuhus i 15 europeiska länder. Gå in på www.mediamarkt.se för att besöka det 28:e varuhuset i Sverige.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.