Följ MediaMarkt Sverige

Så planerar teknikälskare att göra klipp under Black Friday

Pressmeddelande   •   Nov 16, 2018 08:53 CET

Intresset för att handla under Black Friday och Cyber Monday är stort i år. Det framgår av MediaMarkts Teknikpanel där drygt 1300 teknikintresserade svarat på frågor om shoppinghögtiden. Undersökningen visar på ett växande tryck inför fynddagarna och nära hälften av respondenterna uppger att de planerat att handla på årets Black Friday och/eller Cyber Monday. Var sjätte person har dessutom planerat sina inköp sedan ett par månader eller ända upp till ett halvår tillbaka.

Att Black Friday varit en uppmärksammad succé bland shoppingsugna är det få som har missat och i år blir inget undantag. I en undersökning som MediaMarkt genomfört bland sina klubbmedlemmar uppger nära hälften (42 procent) att de planerar att handla på årets Black Friday och/eller Cyber Monday. Två av tio (18 procent) kommer att spontanhandla, medan var sjätte (16 procent) påbörjade sin planering redan för ett par månader eller till och med redan för ett halvår sedan.

- För många svenskar har Black Friday har kommit att bli det naturliga tillfället att inhandla sina julklappar. Fenomenet växer och i år ser vi även att många planerar sina inköp lång tid i förväg, säger Jenny Pedersén, PR- och kommunikationschef på MediaMarkt i Sverige.

Bland de som planerar att handla kommer en dryg tredjedel (34 procent) att handla både i butik och online medan tre av tio uppger att de kommer handla enbart i butik och en fjärdedel att de planerar att enbart handla online.

- Medvetenheten växer kring att man kan fynda hemelektronik till samma låga kampanjpriser online som man kan göra i varuhusen vilket är ett uppskattat komplement i julruschen, säger Jenny Pedersén.

Många har inte bara planerat hur och när de ska handla, utan också vad de faktiskt ska köpa. Det vanligaste klippet som man hoppas på att göra är TV (17 procent), följt av mobiltelefon och surfplatta (15 procent).

Black Friday & Cyber Monday
Black Friday, västvärldens största shoppingdag, kommer ursprungligen från USA men firas nu av detaljhandlare i flera europeiska länder med erbjudanden och olika event. Black Friday brukar markera starten på julhandeln och begreppet kommer från att det var då detaljhandelns röda siffror skulle bli svarta. Begreppet Cyber Monday kommer ursprungligen från att det anses vara e-handlarnas motsvarighet till Black Friday och den dag då e-handlare drar igång julhandeln genom att erbjuda kunderna olika rabatter.

Om MediaMarkts Teknikpanel 
Undersökningen genomfördes med webbenkät i början av november 2018. Undersökningen skickades ut till MediaMarkt Club-medlemmar och hade 1317 respondenter. Resultatet av enkätundersökningen är därmed inte ett representativt urval av hela svenska folket.

Om undersökningen

Har du planerat att handla något under Black Friday och/eller Cyber Monday i år? Fler alternativ möjliga.
Ja, på Black Friday - 20 procent
Ja, på Cyber Monday - 5 procent
Ja, båda dagarna - 17 procent
Kanske, har inte bestämt mig än - 50 procent
Nej - 13 procent
Vet ej/Vill inte svara - 3 procent

Har du bestämt vad du vill köpa? Om ja, när började du planera?
Ja, för ett halvår sedan - 5 procent
Ja, för ett par månader sedan - 11 procent
Ja, för ett par veckor sedan - 11 procent
Ja, förra veckan - 4 procent
Ja, igår - 1 procent
Jag börjar planera veckorna innan - 6 procent
Jag börjar planera dagarna innan - 7 procent
Jag planerar att spontanhandla under dagen - 18 procent
Nej - 33 procent
Vet ej/Vill inte svara - 4 procent

Vad kommer du att köpa? Välj max tre (3) alternativ.
Jag har inte bestämt mig än - 26 procent
TV - 17 procent
Surfplatta - 15 procent
Mobiltelefon - 15 procent
Hushållsapparater - 13 procent
Ljudsystem - 13 procent
Dator - 11 procent
Spel till min spelkonsol - 11 procent
Hörlurar - 9 procent
Kamera och fotoutrustning - 8 procent
Spelkonsol/Gamingkonsol - 7 procent
Bluetoothhögtalare - 5 procent
PC-spel - 2 procent
Jag kommer inte att köpa något - 6 procent
Annat - 9 procent

Hur planerar du att handla?
Online - 23 procent
I butik - 29 procent
Både online och i butik - 34 procent
Kommer inte handla alls - 6 procent
Vet ej/Vill inte svara - 9 procent

Om Media Markt

MediaMarkt är en av Europas ledande återförsäljare av hemelektronik. Företaget grundades 1979 och ingår i tyska koncernen MediaMarktSaturn Retail Group. Framgångarna bygger på ett unikt sortiment av märkesvaror till låga priser, kompetent personal, utmärkt service och tydlig annonsering. För närvarande har MediaMarkt 27 varuhus i Sverige och koncernen över 1 000 varuhus i 15 europeiska länder. Gå in på www.mediamarkt.se för att besöka det 28:e varuhuset i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.